Uncategorized
БАРСЕЛОНА – ГРАДЪТ НА ВСИЧКО

БАРСЕЛОНА – ГРАДЪТ НА ВСИЧКО

Барселона е градът на всичко. Да, буквално всичко. Може да обикаляш по цял ден и да го посетиш десетки пъти и пак ще откриваш нещо ново. Точно си помислиш, че си там заради сградите – хоп, отиваш в невероятен парк, в който да искаш да си направиш пикник и да лежиш цял ден. После пък пред теб се открива една безкрайна морска шир и си помислиш, че си дошъл за морска ваканция. И докато се любуваш на морето, изведнъж виждаш в далечината планина, взимаш лифта и откриваш…уау гледките! Тъкмо се налюбуваш на гледките и се сетиш, че в списъка имаш още забележителности – един стадион, един авариум…И така, мисля да кръстя Барселона – „Градът на всичко“.

За какво изхарчих най-много пари там?

Транспорт! Най-добрият вариант, когато отивате за малко, е да си вземете sightseeing бусче. Две линии са, които обхващат целия град – единият източната, другият западната част. Спират на всяка забележителност, като може да си слезеш, да си разгледаш и после да хванеш следващия. Разписанието им е на всеки 10 минути. Цената за 1 ден (и за двете линии) е 30 евро. За два дни – 40 евро. Безмсилено е да се взима за един ден, обаче, затова и цените са направени такаJ

Билетът за градския транспорт е 2,20 евро (за една зона). Оттам може да стигне и до над 5 евро, но това вече е за зоните, които са по-отдалечени.

Другото, за което изхрачих пари, бяха глезотии в SEPHORA. За неща, които в България ги няма, разбира сеJ Е, трудно е да се бориш за посещение на магазин за козметика, когато си отишъл там за разглеждане на града, но всеки си има своите странности…нали?!

DSC02850

Аквариумът

Вход – 18 евро. Това е нещото, което искам да видя сигурно от 10 години, ако не и повече. Гигантски аквариум с всякакви риби, които сводобно си щъкат около, зад, върху теб. Усещането е уникално. Чувстваш се някакси свободен, едновременно голям и малък. Не мога да го обясня. И е наистина удивително да видиш как морските обитатели имат голяяямо пространство, в което да си плуват безгрижно, а не да са като затворници.

Морето

Ще кажете „море като море“ . Е, да, ама не. Обожавам морето – всяка море и всеки град, в който има море. Разбира се, че си топнах краката, въпреки ледената вода и разбира се, че направих плаж там. През април. Ако си бях взела бански, щях и да поплувам. Много е красиво, когато водата е чиста, а плажът не е пренаселен. Аз бях на два плажа – единият градски, а другите извън Барселона. Натам се ходи с влак, който минава по самото крайбрежие. Ти си избираш къде и на кой плаж да слезеш, като възможностите са много, а гледката е спираща дъха (понякога имах чувството, че влакът се движи през самата вода).

Гледките

Бях на две гледки, като първата, честно казано, не помня как се казва. Важното е, че горе беше приказно, имаше лифт, ресторант, кафе и много красиви градини. Втората е TIBIDABO – едно от любимите ми места там! До горе се стига с нещо между влак и лифт (струва около 8 евро). Когато бяхме там, засякохме и моминско парти. Беше с много як замисъл. Мацките бяха в розова лимузина Хамър. Тениските на всички бяха розови и с надписи и щампи. Отпред пишеше „Еди коя си‘s Hen Party, Barcelona 2018”, a а отзад “Good girls go to Heaven, Bad Girls go to Barcelona”. Е, дааа, впечатлявам се от такива неща! Горе има и увеселителен парк (входът за който е 28 евро), който ние само снимахме, поради доооста натоварената си програма. Има и катедрала, която е изключително красива. А гледката – сърцето ми остана там – цяла Барселона на дланта ти, а отзад – безкрайно синьо. Любов!

Сградите

Гауди е гений. Оставил е неизменна следа в този град. Всички негови сгради са уникални, задължително в тях присъстват природни фрагменти. Музеят на изкуството, фонтанът пред него…дори и моловете там са сгради-забележителности!

Парковете

Една забавна история. Отиваме ние в парка Guell. Оказа се, че нямало билети, най-рано щяло да има в 18:30. После прочитаме, че пък след 20:30 входът бил безплатен. Ами, добре, казваме си, ще дойдем в 20:30. Имахме и доста сходно мислещи индивиди, както се убедихме по-късно. Следователно, като ни отвориха дверите на парка, около 1000 души се втурнахме да разгледаме и да снимаме всички за 20-те минути daylight, които ни остават. Беше забавно да се редим на опашка и нашата мини дамска компания да казва – давай, поза1,2,3, хайде следващата и се обръщахме една към друга с “- Колеги имаме ли го? – Имаме го!“ и хайде към следващата дестинация. Е, не се получиха най-прекрасните снимки като качество, но пък изживяването и смехът бяха незаменими.

Стадионът

Е, нямаше как да минем и без да видим стадиона. Държа да кажа, че аз футболен фен не съм. Просто обожавам Меси. Бих се омъжила за него, ама…знаете как еJ Гледах, че навсякъде има тенсики, на които пише Rakuten. Викам си – кой ли е този Rakuten, питам приятелката си, и тя като мен виден запалянко – сигурно е някой много добър футболист. Е, виждайки стадиона, развенчахме тази заблуда, откривайки, че това им е спонсорът. Стадионът е огромен, колкото и да не обичам футбол, не мога да не призная какво всъщност значи той за много хора. След като се върнах в България, се качихме с колежка в едно такси и таскиджията каза, че е ходил там преди месец и се е разплакал. Представям си как на някои хора, това им е най-голямото житейско вълнение и колко сълзи от радост са се събрали на това място, колко обич и надежда, страст и любов…сякаш ги усещах, ако ме разбирате. Е, да, и друго си е като те питат откъде си и ти отговориш „България“, да ти отвърнат „Ааа, да, Стоичков!“.

DSC04997

Е, не бях особено туристически изчерпателна, но такава информация винаги може да намерите откъдето пожелаете. Мога да ви кажа само едно – град, който заслужава да се види. И не, не е по-хубав от Мадрид, защото са много различни! Просто трябва да го видите, за да усетите атмосферата му. Това буквално е градът на всичко.

В снимките ще видите и „антуража“, който си взех за там:

  • Шалът на KENZO World- божествен аксесоар, който отиваше на моя ментов аутфит.
  • Бижута Arcobaleno: винаги и навсякъде с мен, защото са абсолютно в стила ми.
  • Smashbox, или както обичам да перифразирам – от A. to Barcelona J Скоро ще четете повече за тях;
  • Серум за лице на Youthiful – за да бъде кожата ми постоянно хидратирана. И за него ще разказвам скоро, тъй че следете;
  • М.A.C и Estee Lauder – задължително, тук дори няма смисъл да коментирам;

Иии новите неща от там – FENTY beauty и Marc Jacobs, за които още не съм добила представа, но имам време да ги тествам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.