Uncategorized
ЛЕГЕНДАТА GUERLAIN: КАК СЕ ПИШЕ ИСТОРИЯ

ЛЕГЕНДАТА GUERLAIN: КАК СЕ ПИШЕ ИСТОРИЯ

Преди няколко дни имах честта да бъда поканена от Guerlain на събеседване с Сирил Жанин – трейнър на марката. Тази среща ме вдъхнови и ме накара няколко дни да мисля, да мечтая и да пътешествам с Guerlain. Има толкова неща, за които дори не подозирах. Изключително интересни факти, обуславящи историята ни като цивилизация.

IMG_0724-1

Guerlain е не просто марка, тя създава история.

През 1828г. Пиер Франсоа Паскал Герлен  основава къщата ”Guerlain”, отваряйки първия си аптечен магазин на улица „Риволи” в Париж. Млад провинциалист, той пристига в града, след като е получил в Англия диплома за медик-химик и е усвоил знанията и за направата на сапуни. По онова време Париж е град на романтиката и валса, а един от най-любимите ми автори – Виктор Юго, е на върха на славата.
 През 1840 г. Пиер Герлен премества бутика си на „Рю де ла Пе”. Благодарение на вече установената си репутация, заедно със синовете си Еме и Габриел, той създава парфюми за „големите на времето“. В бутика гости са графинята на Кастильоне, принцеса Метерних, дукесата на Муши, Галската принцеса и други.
Оноре Де Балзак моли Герлен да направи парфюм за една определена красива жена,  за една определена вечер, тъй като той единствен може да създаде „…един безпрецедентен аромат, който да вибрира в нощта.”
Когато пътувах до Австрия и посетих двореца на принцеса Сиси, бях запленена от историята му, от стаите, от бижутата. Герлен прави „Крем от ягоди”, създаден за да предпазва нейната бяла кожа.

През 1870 г.  Guerlain (с лице на марката Еме Герлен) създава първото модерно червило – стик с въртящ се механизъм и презареждаща се гилза. Така се поставя началото на модерните червила.

guerlain-chez-marionnaud-ne_m_oubliez_pas
Гилзата на първото червило. Източник: Интернет
Друг продукт, създаден от Guerlain, който днес е изключително популярен, а на времето е бил революционен – това е бронзиращата пудра.
Сирил Жанин е една „енциклопедия“. Той обожва живота, обича да граби с него от пълни шепи и съзира парфюми и изкуство във всеки аспект от живота, дори и в дейности, които ние смятаме за ежедневна рутина – като готвенето, например. Изключително усмихнат, разговорлив и „отворен“ чеовек е. Не обича да съди хора и смята, че човек трябва да е и да прави това, което го прави щастлив, защото животът е много кратък. Влюбен е в работата си и в ароматите. Обожава да пътува. Ще споделя с вас някои неща, които научих от него.
GUERLAIN IT’S NOT A HOUSE, IT’S A DESTINATION!
 
Guerlain e и история, и дестинация, и бъдеще, чиято муза са били и винаги ще бъдат жените.
Парфюмът се съдава от огъня, а огънят е дар от Боговете.
Парфюмът е амалгама от природата и науката, той е като цветовете, които създава един художник. Точно, както няколко цвята създават един общ, така и съставките – базови, сърдечни и връхни нотки създават аромата.
Парфюмът е като роклята, която една жена облича, един от най-важните аксесоари. С него ние заявяваме кои сме, чрез него оставаме в спомените на хората, с които общуваме. Той е и наш подпис и съобщение, които изпращаме.
Парфюмът ни осигурява три главни неща: комфорт, изкусистелност и увереност.
Guerlain обхваща вече три века, а през 2018 г. ще празнува 190 години. Толкова история, толкова велики личности са се докоснали и обвързали по един или друг начин съдбата си с Къщата. Истинска икона на времето, съумяла да се адаптира към всеки век и всеки вкус. Това е най-важната комбинация за успех – да присъстваш в учебниците по история и същевременно да покоряваш съвремието.
Зададохме на Сирил няколко въпроса, които бяха интересни за вас:
– Кой е любимият Ви аромат?
С.Ж.:  L’Heure Bleue. Винаги имам поне два неотваряни флакона занапред. Това, може би, се дължи на факта, че майка ми го е позлвала, докато съм бил в утробата й.
– Какво за Вас е L’Heure Bleu?
С.Ж.: Името означава „синкав час“, „сумрак“, „здрач“. L’Heure е мигът, когато времето спира и всичко замлъква.  Жак Герлен го описва като „времето, когато небето е загубило своето Слънце, но още не е открило своите звезди“. За мен той е символ на свобода.
– Любими ароматни съставки?
С.Ж.: Ирис, ванилия, портокалов цвят, сандалово дърво. Ванилията и сандаловото дърво са две противоположности – докато ванилията маркира женското начало и има успокояващ ефект, то сандалаловото дърво олицетворява силата и мъжкото.
– Коя зодия сте и мислите ли, че зодията и вкусът към аромати са свързани?
С.Ж.: О, да, определено! Телец съм и като такъв обожавам парфюмите, лукса, живота. (аз: иии храната?) О, да, и храната (усмивка).
– Любим сезон?
С.Ж.:Пролетта. Роден съм тогава, а и заради уханието на пролет.
– Любим цвят?
С.Ж.:Navy blue (тъмносиньо). И заради аромата, и заради това, че се обличам главно в него.
– Любима държава?
С.Ж.: Определено Тунис. Пътувал съм много, но това е страната, където още като сляза от самолета, чувствам, че съм си у дома. Даже след две седмици ще пътувам натам.
– Как се запали любовта Ви към ароматите?
С.Ж.: През пролетта на 1987-ма година, когато следвах мода и бях запленен от Карл Лагерфелд. Тогава моята преподавателка ухаеше на нещо уникално. В последствие разбрах, че това е било L’Heure Bleue.

 

 

 

-Знаете и сте видял толкова много! Мислите ли да напишете книга?

С.Ж.: Да, задължително, след като се пенсионирам.

IMG_0728-1
Любимият Mon Guerlain <3

И така, в приятни разговори, усмивки и потапяне в света на ароматите мина нашата сутрин. Върнах се изключително вдъхновена и съзнанието ми е все още там – времето на романтизма, Наполен, Балзак, Бодлер…там, където Герлен отваря врати и започва да пише история.

Преди и сега. Източник: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.